Cara guna Red-Kote pada tangki motosikal

Arahan guna 2019

Cara Guna Red-Kot

Cara Guna Red-Kote

Arahan :

 1. Kosongkan semua minyak dari tangki.
 2. Alihkan petcock, sender unit, float, feed lines, filters, ataupun apa-apa sahaja yang boleh tersumbat ketika menyalut.
 3. Bersihkan tangki dengan menggunakan sabun cecair pencuci pinggan. Air mendidih adalah tidak digalakkan kerana kealkalian yang tinggi membuang lapisan tin dari plat. Air biasa melarutkan dan mengurangkan cecair kimia dengan baik.
 4. Keluarkan sebarang karat dari dalam tangki dengan cara yang disyorkan.(SLC FT Rust Remover)
 5. Mana-mana kebocoran yang lebih besar dari 2mm patut dibaiki dengan memateri ataupun dengan cara biasa anda.
 6. Pastikan bahawa tangki tersebut betul-betul kering sebelum meneruskan. Ianya sangat penting. Tanpa  alat pengering - proses pengeringan mengambil masa 12 jam. Penggunaan alat pengering ialah untuk mengedarkan udara panas ke dalam tangki ianya akan mengurangkan masa menjadi sejam atau lebih. Cara terpantas ialah dengan menggunakan angin kompresor tembak kedalam tangki selama 5 minit kemudian tuangkan 200ml acetone ke dalam tangki, mengaduk-aduk dengan teliti dan mencurahkan ia keluar. JANGAN gunakan blower selepas menggunakan acetone, percikan elektrik akan menyebabkan letupan di dalam tangki.
 7. Tutup semua lubang terbuka di dalam tangki dengan memasang atau meliputi dengan pita, kecuali satu yang akan digunakan untuk mencurah Red-Kot kedalam tangki.
 8. Goncang botol Red-Kot sebelum gunakan. Tuangkan semua Red-Kot ke dalam tangki melalui bukaan tadi dan tutup bukaan tersebut agar udara dari luar tidak masuk kedalam tangki (udara yang masuk kedalam tangki akan mengeringkan Red-Kot dan akan membina salutan tebal serta lubang bocor tidak dapat ditutup kerana Red-Kot tidak dapat mengalir kelubang tersebut).
 9. Gelek tangki ke setiap sisi dan lumuran cairan akan menjadi lapisan sekitar untuk menutup bahagian dalam. Gunakan gerakan gelekkan bukannya goncang. Adalah penting untuk melakukan kerja secara teliti dan menyeluruh atau anda boleh terlepas bahagian hujung tangki serta belakang sesekat. Buka bukaan atas dan suluh dengan lampu suluh bagi memastikan semua bahagian dalam tangki kena salutan. JANGAN gunakan pemetik api untuk menyuluh, akan menyebabkan letupan dalam tangki. Tutup semula bukaan tadi dan teruskan gelekkan pada bahagian yang tak kena salutan.
 10. Setelah pasti semua bahagian kena salutan Red-Kot, buka lubang petcock, salir keluar Red-Kot yang berlebihan. Kaedah terbaik adalah berdirikan tangki dengan lubang saliran ditadah dengan mangkuk untuk mengumpul lebihan itu kerana ia menitis keluar. Kemudian tutup botol ketat untuk digunakan semula. Ia adalah sangat penting bahawa anda TIDAK meninggalkan longgokan Red-Kot dalam tangki.
 11. Buka semua bukaan tangki untuk membolehkan udara mengalir dengan baik. Kering sekitar 8 hingga 24 jam. Apabila tidak ada bau pelarut tinggal dalam tangki maka Red-Kot sudah kering. Jika lapisan Red-Kot tidak kering sepenuhnya dan bahan api ditambah proses pengeringan akan terhenti. TIDAK DIBENARKAN menggunakan api terbuka atau elemen elektrik untuk pengeringan atau letupan mungkin berlaku. JANGAN meniup udara ke dalam tangki sehingga sekurang-kurangnya 60 minit masa pengeringan telah berlalu. Menggunakan udara tiupan boleh menyebabkan buih terbentuk dalam lapisan atau boleh menyebabkan wap acetone menyala..

 

TIPS & Petua dari Damon Industries:

• JANGAN biarkan Red-Kot terdedah ke udara kerana ia akan menebal atau membentuk kulit yang di atas. Apabila Red-Kot digunakan semula selepas menadah semula daripada tangki ia mungkin memerlukan penipisan sebelum digunakan semula. Red-Kot boleh dicairkan dengan acetone. JANGAN gunakan lakuer/thinner untuk mencairkan Red-Kot.

• Untuk mengeluarkan air dari tangki sebelum salutan anda boleh bilas menggunakan acetone.

• Adalah disyorkan anda menumbuk lubang di sudut tangki untuk membantu dalam penyaliran sepenuhnya. JANGAN pateri atau kimpalan pada tangki selepas bersalut dengan Red-Kot. Lapisan ini akan berubah kepada abu jika dipanaskan melebihi 120 ° C.

• Sesetengah pelanggan Red-Kot telah melaporkan satu cara untuk mempercepatkan proses pengeringan dengan ketara; cairkan Red-Kot kira-kira 20-25% dengan acetone (1 penutup Acetone = 15% kecairan Red-Kot). Ini membolehkan Red-Kot kering dalam hanya beberapa jam dalam banyak kes. Mereka juga melaporkan bahawa menggunakan udara untuk kering di dalam tidak menyebabkan buih yang terbentuk apabila ditiup berterusan Red-Kot dikeringkan dengan udara. Anda akan mendapat lapisan yang lebih nipis. Kami diberitahu bahawa dua lapisan nipis juga mengambil masa yang kurang untuk mengeringkan daripada satu lapisan tebal.

• Red-Kot tidak melekat dengan baik untuk tangki plastik atau bahagian-bahagian plastik di dalam tangki petrol.

JANGAN salut kepada lapisan lain. Keluarkan lapisan lama sepenuhnya dahulu dengan acetone.

 

DUA MASALAH SERING BERLAKU ADALAH:

1. Tangki tidak benar-benar kering dari air sebelum salutan. Red-Kot tidak akan melekat pada logam basah. Apabila ia kering ia akan mengelupas dalam lembaran.

2. Tidak membenarkan Red-Kot benar-benar kering. Jika Red-Kot tidak benar-benar kering atau mempunyai longgokan; ia akan membentuk tali atau tompok dalam petrol. Ini mungkin dapat menembusi penapis bahan api dan sumbat karburetor atau alat suntikan bahan api. Longokkan Red-Kot yang tertinggal disesekat atau dalam sudut-sudut mungkin tidak akan benar-benar kering. Ini kerana kulit luar longgokkan menghalang pengeringan di bawahnya. Apabila kulit pecah Red-Kot membentuk tali dalam petrol.

• Damon Industries menjamin produk sahaja, tidak kepada penggunaannya. Selepas peenggunaan kepada lebih 50,000 kereta mereka telah melihat 7 masalah. Semua adalah kesilapan penggunaan seperti yang dinyatakan di atas. Kami tidak pernah melihat kegagalan disebabkan oleh penuaan. Semua 7 masalah boleh dielakkan oleh pengeringan yang betul. Semua masalah boleh dibetulkan dengan melarutkan  Red-Kot dengan Acetone dan menyalut semula.

• Kami mengesyorkan bahawa anda TIDAK menggunakan aditif bahan api yang mengandungi metanol atau metil alkohol. Terdapat keadaan metanol menarik pewarna merah daripada Red-Kot yang menukar petrol menjadi merah. Ini tidak menyebabkan apa-apa kerosakan kepada pengetahuan kami.

• JANGAN tergesa-gesa kerja. Dalam banyak kes, ia akan mengambil masa lebih daripada satu hari untuk melakukan kerja yang sesuai dengan masa anda.

 

Peringatan:

• Red-Kot adalah untuk kegunaan lapisan bahagian dalam tangki bahan api yang mengandungi hanya petrol atau bahan api diesel.

• Jangan gunakan dengan bahan api bio-diesel. JANGAN gunakan dengan bio-diesel atau bahan api perlumbaan melainkan anda telah berbincang dahulu dengan ahli kimia kami tentang campuran tertentu anda

JANGAN gunakan untuk bekas air minuman.

• Red-Kot tidak boleh disembur, walaupun selepas dicairkan.

• Jangan gunakan Red-Kot pada gentian kaca atau plastic.

TANGKI MOTOSIKAL            

• Jika tangki motosikal cat luaran masih bagus/baru. Balut luaran tangki dengan teliti agar Red-Kot atau Acetone tidak terkena pada cat tersebut.

JANGAN meletakkan Red-Kot atau Acetone ke dalam tangki motosikal yang mengandungi cat automotif yang kurang daripada 30 hari.

 

ADITIF BAHAN BAKAR

Kami mengesyorkan bahawa anda TIDAK menggunakan bahan aditif bahan api yang mengandungi metanol (metil alkohol). Produk yang baik mengandungi minyak berasaskan tumbuhan atau pelarut lain. Kebanyakan jaminan enjin adalah dibatalkan oleh penggunaan metanol juga.

AWAS!

Boleh menyebabkan kerengsaan mata. Boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Elakkan terkena mata dan tersentuh kulit. Gunakan kaca mata keselamatan dengan perisai sisi dan sarung tangan getah semasa mengendalikan bahan. Boleh memudaratkan jika tersedut. Elakkan menyedut wap berlebihan. Gunakan hanya dengan pengudaraan yang mencukupi. Memudaratkan jika ditelan. Jangan dimakan. Pastikan bekas sentiasa ditutup.

 

PERTOLONGAN CEMAS

Mata: Segera basuh mata dengan air sekurang-kurangnya 15 minit, sambil sesekali membuka kelopak mata bawah dan atas. Dapatkan bantuan perubatan segera.

Kulit: Basuh kulit yang terdedah dengan sabun dan air. Jika kerengsaan terjadi dan berterusan, dapatkan rawatan perubatan.

Tersedut: Pindahkan mangsa yang terjejas ke udara bersih. Jika kerengsaan berterusan, dapatkan rawatan perubatan.

Termakan: Jangan paksa muntah. Jika orang yang terjejas sedar, memberikan segelas air atau susu untuk minum. Dapatkan bantuan perubatan.

SLC Fuel Tank Rust Remover

 1. Keluarkan minyak dari dalam tangki dan lepaskan sebarang yang ada pada tangki.
 2. Tutup sebarang lubang bawah.
 3. Tuang seluruh Fuel Tank Rust Remover kedalam tangki.
 4. Tutup lubang atas.
 5. Gelek tangki kesemua sudut agar semua permukaan dalam terendam selama sejam.
 6. Buka lubang bawah dan atas agar semua cecair tadi keluar.
 7. Bilas dengan water jet atau air paip yang banyak.
 8. Keringkan dalaman dan luaran tangki.